Οικολογικές …… ευαισθησίες

Τσακίρης Ρήγας

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, το σχολείο μας υποδέχθηκε έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον κ. Ρήγα Τσακίρη,  του οποίου η παρουσία τιμά το σχολείο μας και  εντάσσεται σε μια γενικότερη πρακτική, που αποσκοπεί  στην επαφή των μαθητών μας με  ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης ή όποιου άλλου πεδίου,  ικανού να εμπνεύσει τους εφήβους και να γονιμοποιήσει τη σκέψη τους.

Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, πόσο μάλλον το δημόσιο γενικό λύκειο, πρέπει όχι μόνο να αποτελεί ένα χώρο μετάδοσης γνώσεων,   αλλά οφείλει να ανοίξει για τους μαθητές παράθυρα στον κόσμο, όσα περισσότερα παράθυρα μπορεί , προς όσα περισσότερα οπτικά πεδία.

Ο  επισκέπτης μας ήταν ο πλέον ιδανικός, με τη διττή του ιδιότητα , εκείνη του  επιστήμονα και εκείνη του ακτιβιστή, να μας προσφέρει τη θέα των πολλαπλών κόσμων, που ο ίδιος γνώρισε και με επιτυχία διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται. Μετά  την εισήγησή του προέκυψε ένας  ουσιαστικός διάλογος από τις ερωτήσεις των μαθητών.

  • Ένα σύντομο βιογραφικό του καλεσμένου μας:

Ο Ρήγας Τσακίρης είναι δασολόγος,  διδάκτορας Βιολογίας-ΑΠΘ. Σπούδασε στην σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία στο Πανεπιστήμιο Ουαλίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Δούλεψε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στο Δασαρχείο Κόνιτσας και Ιωαννίνων και σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Αν/τη  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Δημαρά και παλαιότερα του Αν/τη Υπουργού  κ. Τσιρώνη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ασχολείται επαγγελματικά και εθελοντικά, πάνω από 30 χρόνια με την προστασία της φύσης, των απειλούμενων ειδών, των προστατευόμενων περιοχών και των τοπίων υψηλής φυσικής αξίας στην ορεινή και νησιωτική χώρα καθώς και τους υγροτόπους αναδεικνύοντας την διεθνή τους σημασία και κατοχυρώνοντάς τα ως Εθνικά Πάρκα ή μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου Φύση 2000.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 60 εργασίες, επιστημονικά άρθρα, κεφάλαια σε βιβλία και ήταν εισηγητής σε δεκάδες διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια & ημερίδες.

Διδάσκει, ως εξωτερικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μίου Ιωαννίνων, «Ορνιθολογία πεδίου» & «Υδρόβια ορνιθοπανίδα», στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ «διαχείριση βιοποικιλότητας» και στο καλοκαιρινό διεθνές σχολείο Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και  Λαογραφίας των Βαλκανίων στην Κόνιτσα «Περιβαλλοντική ιστορία και Πολιτισμική οικολογία».

Δημοσιεύθηκε στην Εκδηλώσεις, Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.