Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ 7 )

 

Τρίτη  13/02/2018

Σεμινάριο Πρώτων βοηθειών από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13-2-2018 στο σχολείο μας.
Η παροχή των πρώτων βοηθειών στον άνθρωπο που αρρώστησε ξαφνικά ή τραυματίστηκε προϋποθέτει γνώσεις, δεξιότητες, διαρκή ενημέρωση και αφορά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά πριν και κατά τη διακομιδή του σε κάποιο νοσοκομείο. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η εξειδικευμένη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αλλά και οι άμεσες πρώτες ενέργειες από απλούς πολίτες που πιθανά να παρευρίσκονται στο χώρο, τόνισε η κ. Μάργαρη Ελένη μέλος του ΕΚΑΒ που παρείχε στους μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους βασικούς κανόνες που πρέπει να έχει κατά νου ο διασώστης, προτού παρέμβει, πήραν βασικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις πνιγμού, αιμορραγίας, εγκαύματος, ηλεκτροπληξίας ή κατάγματος και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, εξέφρασαν τις απορίες τους για σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με τις πρώτες βοήθειες, τις πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος, ώστε να σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας, να ανακουφίσουμε τον πόνο του και να προλάβουμε τυχόν επιδείνωση της κατάστασής του.
Επιμορφωτές του σεμιναρίου ήταν οι διασώστες της Ομάδας του ΕΚΑΒ -παράρτημα Ιωαννίνων- που ομολογουμένως πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά χρήσιμη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση-επίδειξη για θέματα όπως:
? Πώς καλούμε το ΕΚΑΒ – Πρώτες Ενέργειες
? Ασφαλής Θέση Ανάνηψης
? Λιποθυμίες
? Δηλητηριάσεις
? Πνιγμός
? Δαγκώματα – Δήγματα
? Εγκαύματα
? Στραμπούληγμα – κάταγμα
? Αιμορραγίες
? ΚΑΡΠΑ
? Επιληψία
Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους ευχαριστούν θερμά.