Απελευθέρωση πόλης ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (20-2-18 )

Τρίτη  20/02/2018

Την Τρίτη 20-02-2018, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 105 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, το  σχολείο μας προσκάλεσε και παρουσίασε στους  μαθητές  δύο εξαίρετους γνώστες της τοπικής ?και όχι μόνο- ιστορίας οι οποίοι εισηγήθηκαν σχετικά με το επετειακό θέμα:  τον κ. Αναγνώστου Ιωάννη, Διδάκτορα Ιστορίας, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων του Ν. Ιωαννίνων και  Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων του Νομού και τον κ. Ράπτη Αλέκο, ιστορικό ερευνητή και συνεργάτη της  εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών».

Ο πρώτος ομιλητής αναφέρθηκε στο νόημα και την αξία της απελευθέρωσης της πόλης μας, εντάσσοντάς την σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, ενώ ο δεύτερος εστίασε  στην τουρκική οχύρωση γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων και στη μοίρα των Τούρκων αξιωματικών και στρατιωτών στα Γιάννενα  του 1913.

Η ανταπόκριση των μαθητών μας, το ενδιαφέρον και η  προσοχή τους, απέδειξαν πως ένα διδακτικό αντικείμενο ? όπως  η ιστορία- όταν αντιμετωπίζεται με ερευνητικό πάθος και επιστημονική επάρκεια και παρουσιάζεται με εντιμότητα και αμεσότητα μπορεί να εμπνεύσει και να  κερδίσει τους μαθητές.

Ευχαριστούμε τους   εκλεκτούς καλεσμένους μας και δεσμευόμαστε για την παρουσία και άλλων  πνευματικών  ανθρώπων στο σχολείο μας, το οποίο φιλοδοξούμε πέρα από  φορέας γνώσης να γίνει και ένα κύτταρο πολιτισμού για την περιοχή και την πόλη.