Δράσεις Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού για το σχολικό έτος 2014-2015

Η δράση είχε τίτλο: «Για ένα καλύτερο σχολείο…για μια καλύτερη ζωή» και πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση έλαβε μέρος στις 19-2-2015. Συγκεκριμένα οι  κυρίες Τσίρκα Αγνή και Μάντζιου Μαρία, οι οποίες είναι μέλη του Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και υπεύθυνες της Ομάδας Δράσεων Πρόληψης (ΟΔΠ) του 9ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, κάλεσαν τους μαθητές των τριών τμημάτων της Α΄τάξης σε ενημερωτική συνάντηση για την πρόληψη – αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και τη σωστή συμπεριφορά στο σχολείο και στη ζωή. Ειδικός στόχος της συνάντησης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον ουσιαστικό ρόλο του σχολείου στην κοινωνικοποίηση και ο προβληματισμός τους στο θέμα της ατομικής ευθύνης σε θέματα συμπεριφοράς.

Γι΄αυτό το σκοπό πραγματοποιήθηκε μικρή εισαγωγή με ολιγόλεπτη προβολή διαφανειών και εισήγηση και ακολούθησε προβολή ταινιών μικρού μήκους σχετικών με τη μοναξιά/αποξένωση, τη φιλία και τη βίαιη συμπεριφορά, την ολοκλήρωση της προσωπικότητας/τον προσωπικό αγώνα, την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφορετικότητα / άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκαν οι παρατηρήσεις και οι απόψεις των μαθητών για τα παραπάνω θέματα  και καταγράφτηκαν οι  βασικές παράμετροι της ιδανικής συμπεριφοράς στα πλαίσια της σχολικής ζωής ενώ έγινε και ο εντοπισμός σημείων όπου υπάρχει έλλειμμα ή πρόβλημα. Τέλος συμφωνήθηκε πως οι μαθητές θα εργαστούν ανά τμήμα για την σύνταξη του «κώδικα σωστής συμπεριφοράς» του σχολείου, για τη δημιουργία σχετικής αφίσας και για τη σύνθεση τραγουδιού.

Η δεύτερη φάση της δράσης πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Πέμπτη 19-3-2015 με στόχο την ενημέρωση της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της ΟΔΠ και της Α΄ τάξης. Στην εκδήλωση κλήθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες, οι σχολικοί σύμβουλοι και η κ. Τατιάνα Γκάτσα, Συντονίστρια του  Παρατηρητηρίου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου ενώ καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η κ. Έρη Φείδη, ψυχοπαιδαγωγός, του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας <<Σχεδία >>

Υπεύθυνες της εκδήλωσης ήταν οι υπεύθυνες της ΟΔΠ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κυρίας Τατιάνας Γκάτσα,

Η διευθύντρια του σχολείου μας κ Ζωή Αλεξίου  τόνισε τον διπλό στόχο της εκδήλωσης, Αφενός να αναλύσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και το σπουδαιότερο να αναδείξει τον άλλο δρόμο ,αυτόν της αρμονικής συνύπαρξης, της συνεργασίας, της αποδοχής, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης

Η κα. Φείδη παρουσίασε υλικό και ανέπτυξε πολύπλευρα το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας στις μέρες μας με έμφαση στα αίτια, τις συνέπειες, τις μορφές εκδήλωσης και τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στη συνέχεια η κ. Τσίρκα παρουσίασε το περιεχόμενο της Δράσης  για τη Σχολική Βία και τον εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές της Α΄τάξης , προβλήθηκαν ενδεικτικά δύο ταινίες μικρού μήκους και ακολούθησε η παρουσίαση του «κώδικα καλής συμπεριφοράς» από μαθήτριες της Α΄τάξης. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι με τίτλο «το 9ο το Λύκειο θα κάνει εδώ σεισμό» τους στίχους του οποίου έγραψαν οι μαθητές και εκτελέστηκε από χορωδία.

παρουσίαση

Κώδικαs καλής συμπεριφοράς

τραγουδι

Οι υπεύθυνες της ομάδας Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού του σχολείου μας

Τσίρκα Αγνή a_tsirka@yahoo.gr

Μάντζιου Μαρία mmantziou@sch.gr

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις του σχολείου μας, Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις, Πρόληψη Σχολικής Βίας και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.