SNF NOSTOS CONFERENCE 2022

Το σχολείο μας (9o Λύκειο Ιωαννίνων) ήταν ένα από τα 20 σχολεία που συμμετείχαν φέτος στη δράση “Health Literacy” στα πλαίσια της τετραετούς πλέον συνεργασίας μας με την φοβερή ομάδα του «The Tipping Point» (TTP) η οποία την οργάνωσε και την υλοποίησε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference 2022.
Η δράση “Health Literacy” αφορά τους νέους οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικία που αισθάνονται “άτρωτοι” και κατά συνέπεια μπορεί να μην τους απασχολεί οτιδήποτε αφορά στην Υγεία.
Η δράση υλοποιήθηκε σε 20 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα και αποτελούνταν από τις εξής ενδεικτικές θεματικές:
● Πρόληψη (σε ατομικό επίπεδο), π.χ. Άσκηση, Διατροφή, Εξετάζουμε τον εαυτό μας τακτικά (όχι εμμονικά), ρωτάμε, μαθαίνουμε, κλπ.
● Ψυχική Υγεία
● Πολιτικές υγείας (σε επίπεδο κοινότητας, κράτους)
● Όταν εμείς έχουμε ήδη νοσήσει ή οι αγαπημένοι μας (φροντίδα, νοσοκομεία, κλπ.)
● Επαγγέλματα υγείας & Έρευνα/ Βιοεπιστήμες
Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχέσης του ανθρώπου με την υγεία στα αρχικά στάδια και όχι μόνο από το σημείο-ηλικία που αρχίζουν να εμφανίζονται θέματα που χρήζουν παρακολούθησης.
Με άλλα λόγια: Ενημερωμένοι νέοι – Ενημερωμένοι πολίτες.
Στην πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με επιλεγμένους μέντορες που αφορούσαν όσες από τις παραπάνω θεματικές διαλέξανε τα παιδιά.
Στην επόμενη φάση τα παιδιά διατύπωσαν σε μορφή σύντομων βίντεο τις δικές τους ερωτήσεις που θα ήθελαν να απαντηθούν στα πλαίσια του συνεδρίου.
Στην τελική φάση δόθηκε η πραγματικά μοναδική ευκαιρία σε όλους τους μαθητές της ομάδας που το επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν δια ζώσης ολόκληρο το συνέδριο SNF Nostos Health 2022 που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα στις φοβερές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Ίδρυμα κάλυψε όλες τις δαπάνες για την μετακίνηση, τη διαμονή αλλά και τη διατροφή της ομάδας των μαθητών και των συνοδών τους.
Η δράση υλοποιήθηκε με δωρεά του Stavros Niarchos Foundation και σε συνεργασία με το iMEdD, στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference 2022.

Ευχαριστούμε λοιπόν ολόψυχα το ΤTP που μας ενέπλεξε στην εκπαιδευτική αυτή περιπέτεια, τους μέντορες για τη συμβολή τους στην εξοικείωση των μαθητών μας με τα ζητήματα υγείας και τέλος το Stavros Niarchos Foundation που μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα τόσο ενδιαφέρον πολυσυλλεκτικό διεθνές φεστιβάλ γεμάτο δρώμενα, εκθέματα, συζητήσεις αλλά και ψυχαγωγία.

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.